Några listiga drag och några fatala misstag

 


I mitten av 1990- talet var Ryssland försvagat genom Sovjetunionens fall, inre politiska stridigheter och ekonomiska svårigheter. Västvärlden gjorde misstaget att tro att Ryssland skulle förbli  militärt svagt under minst 50 år framåt och att landet skulle utvecklas mot att bli en modern demokrati. Dessa felaktiga antaganden ledde till ett antal beslut som framförallt president Putin varit mycket duktig på att utnyttja.

Vi ser dag hur ett starkt Ryssland angriper sina grannar för att tvinga in dem i en buffertzon runt det ryska kärnlandet. Ryssland utsattes för enorma lidanden under det nazityska angreppet, miljoner människor dog och landet föröddes totalt. Efter kriget skapades ett område att föra krig i mellan Ryssland och Västeuropa i form av Warszawapaktsländerna och efter dess fall har potentiella fiender i form av EU och Nato kommit närmare Rysslands gränser. Ur rysk synvinkel sett är det viktigt att skydda det egna kärnlandet genom att återupprätta skyddszonen mellan Västeuropa och de egna gränserna även om det sker på andra länders bekostnad. Ett framgångsrikt krig med påföljande spända relationer enar också landet kring presidenten och landet och tonar ned inhemsk kritik mot Rysslands ledning.

De viktigaste missgreppen som Västvärlden begått eller omvänt de största ryska framgångarna synes mot bakgrund av den senaste tidens utveckling vara

1.     Västvärlden har trott att fredlig handel med ömsesidiga vinster ska göra det onödigt att föra krig. Det förfaller dock som om de geopolitiska bevekelsegrunderna är starkare än jakten på pengar då den ryska ledningen för krig trots profit och sanktioner, förmodligen därför att man hoppas på att ett framgångsrikt krig ska leda till krigsbyte i form av naturresurser och ekonomiskt utnyttjande av satellitstater som ger större vinster på sikt än vad handel med Västeuropa skulle kunna ge.

2.     Ryssland har aldrig haft för avsikt att fortsätta vara svagt men har maskerat sin upprustning klokt. Man har spelat på sin svaghet och genom denna dimridå lurat Västeuropa att rusta ned medan man själva arbetat strategiskt med att bygga upp sin styrka.

3.     Den ryska militära strategin har fått stöd i det att Europas länder rustat ner och skapat små yrkesarméer utan större folkligt stöd som inte är ämnade för att försvara eget territorium utan är mer tänkta att delta i koalitionskrig i andra delar av världen i syfte att i bästa fall, trygga den egna tillgången på strategiska råvaror.

4.     Ryssland har under tiotals år arbetat med att påverka opinioner, sprida desinformation och skapa missnöje i Västvärlden, exempelvis genom att påverka presidentvalet i USA eller genom att underblåsa nationalistiska strömningar i EU för att försvaga unionen.

5.     Europa har splittrats i sin hållning mot Ryssland genom exempelvis Brexit där en av EU: s starkaste medlemmar lämnat unionen. Storbritannien har själv blivit ett lättare byte för angrepp och har genom sitt utträde försvagat EU. Inom unionen har också diverse nationalistiska strömningar med stöd av Ryssland skapat oreda i Europas enade hållning.

6.     Ryssland är en storproducent av energi och har genom strategiska handelsavtal byggt upp ett beroende av rysk energi i Europa. Man har gjort sig känd som en pålitlig leverantör och det är dagsläget svårt för många europeiska länder att föra en självständig politik mot Ryssland om inte någon annan lika pålitlig leverantör garanterar tillgången av energi.

 

Den ryska ledningen har arbetat målmedvetet med att försvaga Västvärlden och i det fördolda bygga upp sin egen styrka. Vi ser idag vad målet för deras verksamhet är. Motivet är fullt förståeligt med en stormakts ögon sett men ett litet land som Sverige gör klokt i att se över hur vi använder våra resurser för att inte bli ett lätt byte nästa gång kriget kommer.

                                                                                                 Anders Karlsson och Bertil Kantola

                                                                                                           Kiruna/ Männikkö

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Försvarets största problem är inte pengar och prylar

Militär konflikt om Arktis berör vår säkerhet

Vi måste lära oss av de senaste årens utveckling