Etablera ett regemente i Kiruna

 Omvärldsutvecklingen har visat att det är viktigt att visa sin vilja att försvara sitt land, inte bara i ord utan även om så behövs, i handling.  I den nordligaste delen av vårt land finns stora fyndigheter av naturrikedomar som järnmalm, kopparmalm, grafit och sällsynta jordartsmetaller, något som gör landsändan attraktiv i en värld där tillgångarna av strategiska råvaror blir allt mer värdefulla. Ur ett militärt perspektiv är vår landsända mycket viktig för den som vill behärska sjövägarna över Nordatlanten. I Kiruna finns också rymdbasen Esrange, en viktig del av Europas rymdförsvar som självfallet inte får falla i främmande händer.


Det råder med andra ord inget tvivel om att Sverige måste manifestera sin vilja att försvara de nordligaste delarna av vårt land genom att etablera sig militärt i Kirunaområdet. De närmaste svenska militära etableringarna finns i Luleå- Boden- Arvidsjaurområdet 350- 400 kilometer från Kiruna med bil och det är orealistiskt att tro att vi mot bakgrund av hur modern krigföring bedrivs, skulle kunna möta en motståndare på en för oss fördelaktig plats eller kunna manifestera våra gränsers okränkbarhet utan fast baserad trupp i Kiruna.


Nästan alla kan hålla med om att försvarsbudgeten ska användas för att stärka landets försvar och inte för att bedriva näringslivs- eller glesbygdspolitik. Här uppkommer frågan om inte ett detachement rent militärt fyller samma funktion som ett regemente ur ett försvarsperspektiv. Den minnesgode drar sig ju också till minnes att regementet i Kiruna levde sina första 30 år som Arméns Jägarskola, alltså just ett detachement under Norrbottens regemente, I 19. Vid en första anblick kan det onekligen tyckas vara så att regementet och detachementet är likvärdiga men man måste väga in två faktorer i bedömningen av frågan. Dessa är kvalitet och långsiktighet.

Kvalitetsaspekten säger att regementet är att föredra framför detachementet då ett regemente kan rekrytera långsiktigt och bygga upp en stabil kader av utbildare som är väl förtrogna med terräng, väder och alla andra faktorer som behöver vägas in för att kunna bygga upp en högkvalitativ utbildning av soldater som ska kunna strida i de mest extrema förhållanden som den svenska naturen och geografin kan erbjuda. Ett regemente är en anställningsenhet där man kan bli kvar och verka en hel karriär medan ett detachement är en enhet där man oftast jobbar ett mindre antal år och sedan flyttar vidare. Om man förlitar sig på utbildare som kommenderas till ett detachement på en utbildningsort under några år för att sedan återgå till det regemente de ursprungligen tillhör kommer långsiktighet och kvalitet aldrig att nå den nivå skattebetalarna har rätt att förvänta sig för sina satsade kronor och ören och landets försvar kommer inte att bli så starkt som det skulle kunna vara om man kan arbeta med en stabil kader av rutinerade utbildare som valt att under en längre tid arbeta och bosätta sig på orten.

En etablering av ett regemente i Kiruna är också en signal till omvärlden att Sverige anser vår landsända så viktig att man satsar långsiktigt här och inte bara på en kortsiktig markering i kristider i form av ett detachement som sedan kan avvecklas när omvärlden nästa gång ter sig fridfull och förutsägbar. Med en långsiktig satsning i form av ett regemente visar nationen Sverige omvärlden att man nu och i framtiden avser att försvara även den nordligaste delen av vårt land.

                                                                                        Anders Karlsson och Bertil Kantola

                                                                                                        Kiruna/ Männikkö


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Några listiga drag och några fatala misstag

Militär konflikt om Arktis berör vår säkerhet

Varför vill Sveriges politiker inte försvara övre Norrbotten?